15. november 2019 je bil na Osnovni šoli Velika Dolina v znamenju naravoslovnega dneva, ki smo ga poimenovali Dan slovenske hrane. Obogaten je bil s tradicionalnim slovenskim zajtrkom (kruh, maslo, med, mleko, jabolko), učenci pa so tega dne bili seznanjeni tudi z mnogimi vsebinami, povezanimi z zdravo prehrano in zdravim načinom življenja. Obiskal jih je čebelar Aleš Gramc iz Čebelarskega društva Brežice, ki jim je predstavil delovanje čebelarskega društva, zobozdravnica Dušica Zandomeni in zobozdravstvena asistentka Nina Bončina sta v okviru projekta Zobni alarm predstavili pomen ustrezne in redne ustne higiene, učenci pa so z zunanjima izvajalkama iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije spoznavali in ustvarjali tudi panjske končnice. Z razredničarkami in razrednikom ter z drugimi učitelji so učenci spoznavali aditive in kalorično vrednost živil, izvajali so poskuse in v živilih dokazovali C-vitamin, škrob in beljakovine, spoznavali so novo prehransko piramido ter govorili o motnjah hranjenja.

Učenci, ki so marsikaj od navedenega že poznali, so aktivno sodelovali pri dejavnostih in so dejali, da bodo tudi nova spoznanja vključili v svoj vsakdan.

Nataša Jenuš