S projektom »Zdravo – bolj zdravo – voda iz pipe« za vaše zdravje in čisto pitno vodo

Javno podjetje Komunala Brežice d. o. o. se vseskozi zavzema za ohranjanje okolja in čiste narave, med drugim tudi našega bisera – pitne vode. Javnost želimo seznaniti o prednostih pitja vode iz pipe, in sicer o njenem pozitivnem vplivu na vaše zdravje in počutje ter opozoriti na pomen ohranitve naravnih virov in ekosistema.

Ker je voda v Sloveniji še razmeroma čista, izkoristite tisto, ki priteče iz pipe v vašem domu ali službi. Glede na analize izvedene s strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano zagotavljamo, da je naša pitna voda izredne kakovosti.

Namen projekta je splošno javnost seznaniti o pomenu pitja vode iz pipe.

Glavni cilj projekta je ozavestiti ljudi o pomenu pitja vode iz pipe, in sicer o tem, da je voda iz pipe bolj zdrava, cenejša in da s tem ko pijemo vodo iz pipe, skrbimo za manj odpadne plastične embalaže, s čimer skrbimo tudi za okolje.

S projektom bomo prisotni v podjetjih in organizacijah v občini Brežice, ki se bodo vključile v projekt ter si pridobile potrdilo okoljsko ozaveščenega podjetja in pravico do uporabe logotipa projekta. V vzgojno-izobraževalnih institucijah pa bomo mlade izobrazili v odgovorne varuhe narave.

Ali veste?

  • Voda iz pipe je bolj zdrava, sveža in kakovostnejša od ustekleničene, saj slednja pogosto vsebuje več bakterij in nečistoč od vode iz pipe. Prepotuje dolgo pot in pogostokrat mine dolgo časa, preden iz skladišča pride do nas.
  • S pitjem vode iz pipe poskrbimo za manj odpadne plastične embalaže, saj ustekleničena voda v Sloveniji ustvari približno 200 milijonov pollitrskih plastenk letno, ki končajo na odpadu ali še huje – v naravi!
  • Je 1000 x cenejša od vode iz plastenke (1 m3 vode = 0,64 € brez ddv). Povprečno gospodinjstvo v Sloveniji lahko samo s pitjem vode iz pipe namesto ustekleničene vode privarčuje skoraj 2.000 eur na leto.
  • S pitjem vode iz pipe privarčujemo v povprečju četrt litra nafte in tri litre čiste pitne vode na liter vode.
  • Biološka razgradnja plastenke za vodo lahko traja tudi do tisoč let.
  • Ustekleničena voda v plastenkah z oznakami 1, 3, 6, 7 škodi vašemu zdravju, saj takšna plastenka vsebuje težke kovine, rakotvorne snovi, ki vplivajo na motnje delovanja hormonov, slabo počutje, glavobole in omotičnost.

Dostopnost