V soboto, 28. 1. 2023, smo se skupaj z OŠ Cerklje ob Krki in OŠ Lovrenc na Pohorju s turistično agencijo Twin odpravili na 4-dnevno ekskurzijo v London.

Učiteljica Tadeja Božič in deset učencev (7., 8. in 9. razreda) smo se z avtobusom odpeljali do letališča Jožeta Pučnika Ljubljana, od koder smo leteli do letališča Luton. Od tam smo šli do Greenwicha, kjer smo se po parku sprehodili do ničelnega poldnevnika, ki deli zemeljsko oblo na vzhodno in zahodno in določa čas po celem svetu. Od Observatorija smo imeli tudi čudovit razgled na London. Nato smo se sprehodili do Docklandsa in se vkrcali na ladjico, ki nas je po Temzi peljala mimo večih znamenitosti, kot npr. Tower Bridge, Tower of London, London Eye, Big Ben and the Parliament, Tate Modern …

Z vodičem smo zatem šli skozi Covent Garden, kjer smo videli kar nekaj uličnih umetnikov do Leicester Squarea, zelo živahnega trga, kjer smo imeli prosto za večerjo. Pozno zvečer smo se z avtobusom odpeljali do našega hotela Hilton Garden Inn, blizu največjega letališča Heathrow.

Naslednji dan smo si ogledali Westminstrsko opatijo, šli mimo 10 Downing Street, kjer prebiva britanski premier, skozi St. James’s park do Buckinghamske palače. Videli smo tudi menjavo straže, katero je spremljala godba. V popoldanskem času smo si ogledali znameniti Oxford Street ter National History Museum, kjer smo videli okostja dinozavrov, modrega kita v naravni velikosti in še in še. Po obisku muzeja smo se sprehodili do Sheakesperovega gledališča Globe, čez Millennium Bridge do St. Paul’s Catedral. Nato smo imeli prosto za večerjo na pisanem Leicester Squaru in nato s podzemno do hotela.

Tretji dan smo se zapeljali do Camden Towna, hipsterskega dela mesta, kjer je bilo polno trgovinic ter lokalov s hrano iz vsega sveta. Z dvonadstropnim avtobusom imenovanim double deckerjem smo se zapeljali do muzeja voščenih lutk Madame Tussaud’s, kjer smo se »fotografirali« s slavnimi. Proti večeru smo se zapeljali še do prav tako živahnega Picadilly Circusa, kjer smo opravili še zadnje nakupe spominkov ter povečerjali.

Zadnji dan se je začel zelo zgodaj, saj smo po zajtrku odšli v Cambridge, idilično univerzitetno mesto, si pogledali nekaj kolidžev in ulic ter nato odšli proti letališču Stansted, od koder smo poleteli proti Dunaju in se z avtobusom v poznih večernih urah vrnili domov.

Polni vtisov in lepih doživetij bomo še dolgo pomnili čudovito organiziran izlet. Za piko na i pa smo imeli res super vodiča Aleša, ki nam je pričaral lepe trenutke po enem najlepših mest.

Dostopnost