V sredo, 25. 9. 2019, smo na OŠ Velika Dolina imeli tehniški dan. Učenci od 1. do 9. razreda so spoznavali, kaj pomeni biti varen in kako graditi svojo varnost.

Dan smo pričeli z različnimi delavnicami po razredih. Najmlajši so se srečali s policistom Vladom Simičem, ki jih je opomnil na prometna pravila ter na primerno vedenje v prometu. Tretješolci in četrtošolci so odšli na prometno-učni sprehod po Veliki Dolini, kjer so spoznavali prometne znake in obnovili znanje o vlogi in nalogah pešca v prometu. Petošolci so prisluhnili zobozdravnici Dušici Zandomeni in sestri Nini Bončina, ki sta učencem predstavili pomen zdravega zobovja. Šestošolci so se pogovarjali o varnosti na internetu. Učiteljica Irena Rimc Voglar je učence opozorila na spletne pasti, ki prežijo nanje, dotaknili so se netikete – spletnega bontona ter zaključili z nasveti za življenje s spletom. Specialna pedagoginja Doroteja Bajc je sedmošolce popeljala v svet komunikacije, sproščanja in medosebnih odnosov, učitelj Danijel Bukovinski pa osmošolce v svet varnega gibanja. Devetošolci, ki so tik pred odločitvijo o nadaljnji šolski poti, pa so prisluhnili svetovalni delavki Biserki Čančer in spoznavali poklice, povezane z varnostjo.

Drugo šolsko uro je potekala vaja evakuacije. Učenci in vsi prisotni v šoli smo šolske prostore zapustili po najhitrejši varni poti in se dobili na zbirnem mestu na šolskem igrišču. Po uspešno izvedeni evakuaciji smo nadaljevali z delom.

Obiskali so nas gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Obrežje in Prostovoljnega gasilskega društva Velika Dolina. Ogledali smo si oba vozila in se preizkusili v vlogi gasilca. V telovadnici je Aleš Orešar, predsednik Jamarskega kluba Brežice, predstavljal delo jamarjev. Učenci so se seznanili z jamami, opremo jamarjev in njihovim delom pri reševanju. Osmošolci in devetošolci so se udeležili delavnice Varno na internetu, ki jo je pripravil Rok Gumzej iz ekipe Logout, ki se ukvarja s prekomerno uporabo interneta. Učence je še posebej opozoril na varovanje osebnih podatkov na spletu ter na previdnost pri objavljanju fotografij.

Najbolj aktivno so dan zaključili šestošolci, učiteljica Edita Krošl ter policist, ki so se s kolesi podali na pot po bližnjih krajih šole, ter sedmošolci, ki so se z učiteljem Dragom Ivanškom odpravili na orientacijski pohod po okolici šole, s poudarkom na prometni varnosti.

Veliko zanimanje pa je zlasti med mlajšimi učenci požel reševalni pes Bakus, ki je skupaj s policistom Klemnom predstavil svoje delo.

Dan je bil zanimiv, preplet vseh dejavnosti, ki so se ta dan odvijale v šoli, je učencem dal vedeti, da se z različnimi tveganji in nevarnostmi srečujemo vsak dan. Moramo se jih zavedati in biti nanje dobro pripravljeni. S tem dnem smo dodali še eno opeko pri gradnji naše osebne varnosti. Učenci so ob koncu dneva spoznali, da smo za svojo varnost velikokrat odgovorni sami ter da moramo biti pozorni in paziti nase.

Dostopnost