Tudi v šolskem letu 2018/19 bomo nadaljevali z razdeljevanjem sadja in zelenjave v sklopu šolske sheme. Učenci bodo enkrat tedensko prejeli dodatni sadni ali zelenjavni obrok.

Sadje in zelenjava predstavljata pomembno skupino živil v uravnoteženem jedilniku vsakega posameznika. Znano je, da Slovenci v dnevni prehrani ne zaužijemo priporočenih vrednosti sadja in zelenjave, kar pogosto vpliva kot dodaten dejavnik pri pojavu številnih kroničnih obolenj.

Sadje in zelenjava vsebujeta visok delež vode, prehranske vlaknine in zaščitne snovi (vitamine in minerale), ki pomembno vplivajo na zdravje.

Evropska unija s pomočjo finančnih sredstev  spodbuja zdrav način prehrane otrok in porabo lokalno pridelanega sadja ter zelenjave, pridelane na integriran ali ekološki način. Namen tega ukrepa je ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja in zelenjave in hkrati ustaviti naraščanje pojava prekomerne telesne teže ter debelosti pri otrocih.

Učenci se bodo o pomembnosti sadja in zelenjave pogovarjali na razrednih urah in v okviru pouka.

Na začetku in na koncu šolskega leta bomo izvedli anketo med učenci 4., 6. in 8. razreda, rezultate ankete pa bomo posredovali NIJZ.

Pripravil: Marko Škofca, organizator šolske prehrane.

 

Dostopnost